maanantai 21. toukokuuta 2012

Energiasyöpöt

Ekologisuus on päivän sana. Sammuta valot, kierrätä, kierrätä lisää, käy pimeässä pissalla. Energiaa säästyy. Parasta ekologisuutta on (siis minun mielestäni) lihasvoimalla liikkuminen. Samalla säästää ja kuluttaa. Eritoten tykkään kuluttaa, muttei säästäminenkään haittaa.

Eniten taitaa säästää nukkumalla, suorastaan tallettaa, ainakin, jos on uskominen äitiäni. Nukkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin, sanoo hän, yli kuudenkymmenen vuoden kokemuksella ja samalla käy hoputtamassa minua ylös sängystä, kun mummolareissulla makaan peittojen alla vielä yhdeksältä. Mummohan on herännyt mummolavierailusta seonneen lapsenlapsen kanssa jo 5.30, tehnyt 500 lihapullaa, virkannut yhden maton ja pessyt (ja ripustanut) kolme koneellista pyykkiä ennen kello kahdeksaa. Myös päivälliselle tarkoitetut muusiperunat on kuorittu ja upotettu kylmään veteen. Ja nuori ihminen sen kuin makaa, perse homeessa, saattaisi mummo jopa sanoa.

Paitsi lihasvoimin liikkumista ja kierrätystä, erityisesti lastenvaatteiden sellaista, olen alkanut suosia oman hyvän energiani säästämistä. Tämä on kestävää kehitystä parhaimmillaan, vaikkei maapallo pelastukaan kuin siltä osin, että minusta on mukavampaa kulkea tämän pallon päällä ja olen mukavampaa seuraa kanssakulkijoille.

Hyvän energian säästäminen ei ole salatiedettä ja ohjeet ovatkin melko yksinkertaiset ja siksi helposti noudatettavissa. Tosin joskus käy kuin roskasangon äärellä, että sekajäte tipahtaa biojäteastian puolelle. Silloin ei auta kuin noukkia banaanikärpästen keskeltä astiaan sopimaton jäte ja ohjata se oikeaan kaukaloon.

Ohjeita hyvän energian suhteen on kaksi tai oikeastaan kolme. Ensimmäinen: Selvitä, minkä verran henkilö X kuluttaa energiaa. Toinen: Vältä energiasyöpön seuraa. Kolmas: Ole itse energisoija, älä energiasyöppö.

Näitä noudattaakseen voi joutua aluksi viettämään aikaa melkoisten energiasyöppöjen kanssa. Tämä siksi, ettei ihmisissä lue päällä, toisin kuin Ikean tuotteissa, seuraavaa litaniaa:  nimi, energiankulutus, kokoamis- ja kierrätysohje. Joudut siis selvittämään nämä asiat itse. Nimi selvinnee helposti. Yleensä toisilleen entuudestaan vieraat ihmiset esittäytyvät melko pian satuttuaan tilanteeseen, jossa he joutuvat viettämään aikaa toistensa kanssa nimettöminä. Energiankulutus selvinnee ajan kanssa. Ja sen mukana myös kierrätyksen tarve.

Usein energiasyöpöt ihmiset löytää nopeasti. He töksäyttelevät kielteisesti sävyttyneitä lausahduksiaan ja sanovat jonkun ajan päästä, että ethän sä pahastunut. "Sullahan on noi geelikynnet, kun sä etsit miestä... Ethän sä pahastunut?" "On sun hiukset joskus ihan kivastikin ollut." "Ai joskus?" "Niin." Ja seuraavana päivänä: "Mä siis tarkoitin, että sun hiukset on yleensä niin kuin arkena, mutta joskus on oikein juhlakampauskin." Just.

Nykyään olen alkanut sanoa kohteliaasti suoraan , että pahastuin ja että minusta sanottu asia oli kurjasti ilmaistu. Toisinaan ottaa sen verran päähän, että kommentoin jotakin mukamas nokkelaa, josta tyhmempikin tajuaa, että metsään meni. Välillä hermot menevät täysin ja pään sisällä on vain yksi repliikki: En pahastunut, kaikkihan *****ilusta pitävät. Hädin tuskin saan suuni pysymään kiinni, mikä vie älyttömästi energiaa, ainakin yhden Buffet-jäätelön verran, arvelen.

On kummallista, kuinka paljon helpompaa toisista ihmisistä on löytää kommentoitavaa kielteisessä mielessä. Kehu lapsi päivässä, sanottiin joskus jossain ja se kuulostaa minusta hyvältä kaikkien meidän suhteen. Usein on niin, että eniten kehuja perheessä saa koira. Uskaltanen silti väittää, että myös naapuri, lapsi, työkaveri tai puoliso ilahtuu kehuista, vaikkei hän kehumisen jälkeen katsoisikaan sinua iloisena silmiin tai heiluttaisi häntää.

Älä ole energiasyöppö, vaan pieni iloisen energian ydinvoimala. Välillä reaktori voi kuumentua, sellaista elämä on. Silloin tarvitaan lauhdevettä, arvelee humanisti. Älä huoli myöskään liiasta hyvän energian tuottamisesta. Ympärilläsi pyörii kuitenkin energiasyöppöjä kuin aktivisteja Olkiluodossa. Aidoista aktivisteista heidät erottaa siinä, etteivät energiasyöpöt lähesty sinua mereltä käsin, eikä poliisi tule kantamaan heitä pois.

Kivaa alkanutta viikkoa,

E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti