perjantai 4. tammikuuta 2013

Äitinä olemisen sietämätön keveys

Kummityttö 1 v 9 kk sai pikkuveljen. Pakkasimme isosiskon rusinoineen autoon ja ajoimme uimahalliin. Oma isopieni auttoi lainalasta ehkä liiankin kätevästi pukutiloissa. Ehdin kuitenkin suihkuun ja altaallekin mukaan. Oma lapsi sai liukua jo varhain itse lastenaltaan pientä mäkeä, mutta tuota pientä veljentytärtä en hennonnut päästää hetkeksikään otteestani.  Saunan jälkeen suihkussa osa hiuskuontalostani jäi pesemättä ja toinen osa huuhtelematta, mutta hyvillä mielin ja haavereitta selviydyttiin.

Sanonta huolehtia lapsesta kuin omastaan muuntuu uimahallin kaltaisessa tilassa muotoon huolehtia paremmin kuin omastaan. Oman lapsen kuhmut on helpompi käsitellä kuin vieraan. Äskenkin, kun oma lapseni valitti niskaansa, odotin pari tuntia ennen kuin reagoin ja senkin jälkeen olin lääkitä hänet kalkkitabletilla. Omaa lasta hoivatessa uskaltaa kuulostella rauhassa, onko kyseessä väsymys, kiukku, huomionkipeys tai kaikki mainitut vaiko ihan todellinen vaiva. Taisi se olla kipeä oikeasti, iltapäivän rattikelkkajunaviritykset pulkkamäessä palkittiin täten. Nyt jo levollinen lääkittynä, suukoteltuna ja iltasadutettuna.

Vanhemmuus on opettanut ymmärtämään pienen avuttomuuden. Vastuuseen on kasvanut rytinällä, suurempia kolauksia ensin pelkää ja sitten säikähtää hirveästi. Pienempiä siedän pikkuveljien jo 30 vuoden ajan tarjoamien muksahteluiden johdosta hienosti. Kun on vastuussa toisen pienestä, herkistyy entisestään jo siksikin, että haluaa retken piirtyvän pieneen mieleen mieluummin naurun- kuin kauhunsekaisena. Saati siksi, että tajuaa elämän ainutlaatuisuuden.

Töissäni mietin turvallisuusnäkökulmaa päivittäin. Raja kotona ja koulussa kulkee äärimmäisenä teräaseissa, sähkövempaimissa ja avotulessa kemikaaleista puhumattakaan. Niiden kohdalla ei voi soveltaa. Silti pienelle ihmiselle sattuu ja tapahtuu. Lohdutettavaksi raahautuu milloin polvet verille kaatunut, milloin tikun jalkapohjaansa saanut pieni muru. Kaikelta ei millään voi suojella, kunpa edes pahimmilta. Äitiys on onnesta johtuvaa epäonnen pelkoa.

J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti