sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Rakas asiantuntija, uskallanko sanoa sanaa pipari vai leimaudunko pervoksi?

On kummallista, kuinka jotkut sanat saavat uusia merkityksiä. Kielitieteestä tiedän sen verran voidakseni kertoa, että viina, humaltuminen, seksi, vastakkainen sukupuoli, virkavalta ja raha saavat aikaiseksi valtavasti synonyymeja. Puhutaan misuista, kissoista, typyistä, ämmistä, akoista, daameista ja kiakkovieraat kutsuivat Tampereella poliisia ja poliisimiehiä mitä erilaisimmin nimityksin. Kytät, paskalakit, ohranat, sinivuokot. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Käännyn sanastogurun puoleen jouluun liittyvässä ongelmassani, joka koskee sanojen erilaisia merkityksiä. Olen jo alkanut miettiä, onko jouluaattona ja oikeastaan läpi joululoman käyttämäni velourkankainen oloasu lainkaan sopiva jouluun. Onkohan se sanojen merkityksiin liittyen liian kesy asu? Pitäisikö minun ostaa pornokaupasta tonttutytön asu ja puhua joulusta niillä merkityksillä, joita joulun sanastoon liitetään?

En enää uskalla sanoa pipari. On arveluttavaa leipoa piparia lapsen kanssa, jos piparilla ymmärtää sen, mitä monet kaksimielisyyden kanavalle vaihtaneet käsittävät. Piparitalossa voi tapahtua vaikka mitä ja silti niin moni suomalainen, minäkin, olen sellaisen kotiini rakentanut. Torttujen asettelu pellille ja torttujen maistaminen sujahtavat samaan likaisten asioiden lootaan puhumattakaan Joulupukista, jonka säkit painavat niin, että niitä on tyhjennettävä jokaisen suomalaisperheen olohuoneessa.

Vaadin, antakaa joulusanastoni takaisin tärvelemättömänä. Älkää kikattako piparille, älkääkä varsinkaan hekottako lausahdukselle maistelen vähän piparia piparkakkujen murut rinnuksille roiskuen. Antakaa minun tehdä rauhassa torttuja, niitä, joista ruotsalaiset huolestuivat. Antakaa kaikkien joulupukkia esittävien jakaa lahjat lapsille ilman, että pukin säkeistä kiherrellään. Joulu on lasten juhla. Älkää, älkää hitto soikoon sanoko, että karjalanpiirakat, joita jouluksi teen, ovat tekijän mallilla tehtyjä.

Jäätte rumien puhujat ilman lahjoja! Miettikää lahjattomina joulun sanomaa. Se saattaa teitä, rumien puhujat, kiinnostaa yllättävänkin paljon, syntyihän Jeesus-lapsi Raamatun mukaan neitsyestä. Miettikää sitä, kun syötte seitsemättä karjalanpiirakkaa munavoilla ja jälkiruuaksi nakerratte piparia.

Ei niin tosissaan mutta vähän kuitenkin,

Ee

2 kommenttia:

  1. Ajatella, että säkin osaat noin paljon törkeyksiä! Seura tekee kaltaisekseen (oppilaat)?

    VastaaPoista
  2. Arvelen, että valtaosa aikuisista tuntee yllämainitut ilmaisut. Aikuisten suista niitä tipahtelee. En siis syytä lainkaan teinejä. Ja jos teinit noin puhuvat, luultavimmin ovat joltain aikuiselta ilmaukset kuulleet.

    Ee

    VastaaPoista